Informasjon studier og søknad

Studiet er finansiert med statlige midler. Andre kostnader er:

  • Semesteravgift 990 kroner (totalt 4 semestre).
  • Lærebøker

Utdanningene er godkjent i lånekassen. Er du organisert, kan du søke stipend hos forbundet.

Studiene går deltid over 2 år, med digitalt ukentlig undervisning på kveldstid. Du kan følge undervisningen fra hvor du ønsker, bare du har nett tilgang. Det blir gjort opptak av undervisningen, slik at du kan se den i etterkant hvis du ikke har fått med deg ukens undervisning. Det vil i løpet av semesteret være 2 samlinger. Her vil samlingene variere med fysiske samlinger og digitale samlinger. 

GENERELT OM STUDIENE

Utdanningen er praktisk rettet og vil gi deg mange verktøy innen psykisk helse og livsmestring innenfor ditt arbeidsområde.  Utdanningen er yrkesrettet og praksisrelatert. Du får kunnskap innen etikk, kommunikasjon og relasjonskompetanse, relevant helsefremmende og forebyggende arbeid innen ditt arbeidsfelt. Du får også kunnskap innen psykisk helse innen ditt arbeidsområde, samt livsmestring.  I løpet av studietiden skal du gjennomføre 10 ukers praksis på egen arbeidsplass og utdanningen avsluttes med en fordypningsoppgave.

Utdanningen er praktisk rettet og vil gi deg mange verktøy innen spesialpedagogisk arbeid. Utdanningen er yrkesrettet og praksisrelatert. Du får kunnskap innen pedagogikk og didaktikk, relevant helsefremmende arbeid innen ditt arbeidsfelt. Du får også kunnskap innen spesialpedagogisk arbeid, behov og arbeidsmåter og praktisk arbeid innen spesialpedagogikk. I løpet av studietiden skal du 10 ukers praksis på egen arbeidsplass og utdanningen avsluttes med en fordypningsoppgave.

GJELDER ALLE STUDIENE

Helsefagarbeidere, omsorgsarbeidere, hjelpepleiere, barne-og ungdomsarbeidere og aktivitører. Søkere kan også tas inn på bakgrunn av relevant realkompetanse.

Formelt opptakskrav er fagbrev innen helse-og oppvekstfag, aktivitørfaget og omsorgsarbeiderfaget. Vitnemål som hjelpepleier (eventuelt med tildelt tittel «offentlig godkjent hjelpepleier» fra utdanningen før Reform-94)

Søkere som skal opp til praktisk prøve (fagprøve) innen helse-og oppvekstfag innen 6 måneder etter studiestart, kan også søke studieplass og kan da tas inn på betinget opptak. For å beholde studieplassen, må studenten dokumentere at den praktiske prøven er bestått.

Søkere som fyller 23 år eller mer i opptaksåret kan søke opptak på grunnlag av realkompetanse med dokumentert kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse tilegnet uavhengig av læringsarena, gjennom formell, ikke-formell og uformell læring som kan knyttes opp mot studiets krav til forkunnskaper.

Vurdering av realkompetanse gjøres på grunnlag av mottatt dokumentasjon, slik som f.eks. kompetansebevis/vitnemål fra annen relevant formell læring gjennom utdanningssystemet, kursbevis og andre tilbud som ikke inngår i utdanningssystemet (ikke formell), utfyllende attest over relevant yrkespraksis, relevant ubetalt arbeid, relevant organisasjonsarbeid eller lignende (uformell).

Der søkeren ikke kan dokumentere deler av sine opparbeidede forkunnskaper og når slik dokumentasjon ikke kan framskaffes, kan det legges til rette for synliggjøring av søkerens forkunnskaper ved gjennomføring av en muntlig fagtest hvor søkeren blir kartlagt mot en av de gjeldende læreplanene for relevante yrkesfag. Fagtest kan også benyttes i tilfeller der administrasjonen er i tvil om mottatt dokumentasjon på realkompetanse kan sidestilles med det formelle opptakskravet.

Realkompetansen blir vurdert opp mot det formelle opptakskravet og kompetansemål på nivå 4 i nasjonalt kvalifikasjonsrammeverk (NKR) som angitt i de gjeldende læreplanene for relevante yrkesfag.

De fire første emnene har arbeidskrav som må være bestått før man kan gjennomføre eksamen. Fire første emnene har emneeksamen. Emne 5 er 10 uker i praksis på egen arbeidsplass og emne 6 har en fordypningsoppgave.

Studiet gjennomføres med undervisning en kveld per uke over 2 år. Det er fokus på erfaringsbaserte læringsformer og utdanningen oppfordrer til aktiv deltakelse fra studentene, og skal være nært knyttet til studentenes egne erfaringer og problemstillinger fra praksisfeltet, utfordringene i arbeidslivet og knyttet opp mot relevant teori. I utdanningen legges det vekt på vekselvirkning mellom teoretiske studier og praksisstudier. Variasjon i valg av læringsmetoder er nødvendig for å oppnå en helhetlig kompetanse som omfatter både kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse.

Som student har du ansvar for egen læring. Det innebærer at du viser initiativ, tar ansvar for et felles læringsmiljø, og aktiv oppsøker læringssituasjoner og læringsarenaer.

Vi bruker itslearning som læringsplattform. Du vil helt i starten av utdanningen får opplæring i denne plattformen. Itslearning er et enkelt og oversiktlig kommunikasjons-og oppfølgingsverktøy. Her legger fagansvarlig og faglærere ut informasjon, timeplaner, semesteroversikt, fagstoff, arbeidsoppgaver etc. Her kan du også holde kontakt med faglærere, fagansvarlige, administrasjon og medstudenter. Som student har du selv ansvaret for å logge deg på og få med deg informasjonen som blir lagt ut.

Praksis er obligatorisk, 10 uker på egen arbeidsplass. Praksis gjennomføres ikke før siste studieår i emne 5.